Als je gaat studeren, kom je in aanraking met een aantal zaken waar je in het verleden nog niet mee te maken hebt gehad en waar je wel mee zult moeten dealen. Zo zul je in de meeste gevallen waarschijnlijk in een stad gaan studeren die te ver van je ouderlijk huis ligt en zul je ‘op kamers’ gaan wonen. Misschien wordt dit een kamer in een studentenhuis of een ruimte bij een hospita en huur je dus een onzelfstandige ruimte maar misschien kun je je wel de luxe permitteren om een geheel eigen woonruimte te gaan bewonen.
Op welke manier je ook gaat huren, je krijgt in ieder geval te maken met een aantal rechten en plichten. Deze zijn in een aantal gevallen best ondoorzichtig. Zo kom je misschien wel in aanmerking voor een huurtoeslag of krijg je te maken met onderhuur. En wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud, als er iets kapotgaat?
Waarom huurrecht?
Als je een kamer of een appartement gaat huren, teken je in alle gevallen een huurcontract. Hierin staan meestal de rechten, maar vooral ook de plichten beschreven waar jij en de verhuurder zich aan moet houden en met alle handtekeningen eronder, is het een rechtsgeldig document. In dit contract staat onder meer of je de hoofdhuurder bent, of dat het gaat om medehuur en waar je je in ieder geval aan moet houden.
Wist je trouwens dat als je kamer, of huis waarin je woont, verkocht wordt aan een andere eigenaar, deze jou niet zomaar uit de kamer kan zetten, ook al zou hij er een andere bestemming voor in gedachten hebben? Je komt dan in aanmerking voor andere woonruimte.
Een expert inschakelen
Er zijn behoorlijk wat ‘huurderszaken’ op te noemen waar je een conflict over zou kunnen krijgen. Dit varieert van een huurverhoging to wie er verantwoordelijk is voor bepaald onderhoud en van verwaarlozing waardoor er bijvoorbeeld schimmel op de muren komt of muizen over de tafel lopen tot het netjes schoonmaken van bijvoorbeeld sanitair. Een woud van mogelijkheden, onmogelijkheden en verwachtingen, die lang niet voor iedereen helder zijn. Wij, als advocatenkantoor Zeeland, kunnen je wel helpen in deze. We kunnen je contract eens tegen het licht houden en voor je uitzoeken wat nu precies jouw rechten en plichten zijn. Of je in aanmerking komt voor een huurtoeslag en of je je kamer, als je bijvoorbeeld stage gaat lopen, zondermeer onder kunt verhuren, volgens de zogenaamde diplomatenclausule. Lees zeker ook het boekje Huurrecht: Hoe dan, het huurrecht voor studenten van het LSVB.