Lees hier de laatste blog van Advocatenkantoor Zeeland

Huurrecht voor studenten

Als je gaat studeren, kom je in aanraking met een aantal zaken waar je in het verleden nog niet mee te maken hebt gehad en waar je wel mee zult moeten dealen. Zo zul je in de meeste gevallen waarschijnlijk in een stad gaan studeren die te ver van je ouderlijk huis ligt en zul je ‘op kamers’ gaan wonen. Misschien wordt dit een kamer in een studentenhuis of een ruimte bij een hospita en huur je dus een onzelfstandige ruimte maar misschien kun je je wel de luxe permitteren om een geheel eigen woonruimte te gaan bewonen.

Op welke manier je ook gaat huren, je krijgt in ieder geval te maken met een aantal rechten en plichten. Deze zijn in een aantal gevallen best ondoorzichtig. Zo kom je misschien wel in aanmerking voor een huurtoeslag of krijg je te maken met onderhuur. En wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud, als er iets kapotgaat?

 

Waarom huurrecht?

Als je een kamer of een appartement gaat huren, teken je in alle gevallen een huurcontract. Hierin staan meestal de rechten, maar vooral ook de plichten beschreven waar jij en de verhuurder zich aan moet houden en met alle handtekeningen eronder, is het een rechtsgeldig document. In dit contract staat onder meer of je de hoofdhuurder bent, of dat het gaat om medehuur en waar je je in ieder geval aan moet houden.

Wist je trouwens dat als je kamer, of huis waarin je woont, verkocht wordt aan een andere eigenaar, deze jou niet zomaar uit de kamer kan zetten, ook al zou hij er een andere bestemming voor in gedachten hebben? Je komt dan in aanmerking voor andere woonruimte.

 

Een expert inschakelen

Er zijn behoorlijk wat ‘huurderszaken’ op te noemen waar je een conflict over zou kunnen krijgen. Dit varieert van een huurverhoging to wie er verantwoordelijk is voor bepaald onderhoud en van verwaarlozing waardoor er bijvoorbeeld schimmel op de muren komt of muizen over de tafel lopen tot het netjes schoonmaken van bijvoorbeeld sanitair. Een woud van mogelijkheden, onmogelijkheden en verwachtingen, die lang niet voor iedereen helder zijn. Wij, als advocatenkantoor Zeeland, kunnen je wel helpen in deze. We kunnen je contract eens tegen het licht houden en voor je uitzoeken wat nu precies jouw rechten en plichten zijn. Of je in aanmerking komt voor een huurtoeslag en of je je kamer, als je bijvoorbeeld stage gaat lopen, zondermeer onder kunt verhuren, volgens de zogenaamde diplomatenclausule. Lees zeker ook het boekje Huurrecht: Hoe dan, het huurrecht voor studenten van het LSVB.

Wijzigingen in partneralimentatie

Partneralimentatie is het bedrag dat na een scheiding betaald moet worden als de dan ex-partner (man of vrouw) niet genoeg geld heeft om voor zichzelf te zorgen. Het betalen van partneralimentatie is in deze situatie een verplichting en geldt voor zowel huwelijken als voor geregistreerd partnerschap. Het bedrag dat wordt afgesproken – en de hoogte ervan - mag in principe zelf bepaald worden en wordt opgenomen in het scheidingsconvenant. Tot 1 januari 2020 is de termijn waarover partneralimentatie moet worden betaald maximaal twaalf jaar, tenzij een huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan die tijd heeft geduurd, dan tellen de jaren zolang als de verbintenis duurde. De plicht van het betalen vervalt als de ontvangende partner met een ander trouwt, gaat samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Van twaalf naar vijf jaar

Met ingang van 1 januari 2020 worden de regels ten aanzien van partneralimentatie sterk gewijzigd. Zo wordt de maximale betalingsplicht teruggebracht van twaalf naar vijf jaar. Hebt u een verbintenis gehad die korter duurde dan vijf jaar dan wordt de tijd waarover betaald moet worden maximaal de helft van de periode die deze verbintenis duurde. Er zijn wel twee uitzonderingen op deze nieuwe regels. Heeft het huwelijk lang geduurd en dan houdt men een termijn van minimaal vijftien jaar aan en is de ex-partner boven de vijftig, dan wordt de maximale termijn waarover partneralimentatie moet worden betaald, tien jaar. Men verwacht door deze nieuwe regel dat er scheidingen zullen worden uitgesteld tot na de datum van 1 januari 2020, omdat scheidingen die voor deze datum worden uitgesproken onder de oude regeling van een maximale betaaltermijn van twaalf jaar blijven vallen.

Belastingaftrek

Naast het terugbrengen van de termijn verandert er nog meer. Kan betaalde partneralimentatie tot 2020 voor maximaal 51.95% worden afgetrokken van het belastbaar inkomen – let wel voor de ontvangende partner wordt partneralimentatie als inkomen geteld waarover belasting betaald moet worden - vanaf 2020 wordt deze aftrek in vier jaar verlaagd tot 37,05% in 2023.

Hebt u hulp nodig bij het berekenen van uw partneralimentatie, neem dan eens contact op met Advocatenkantoor Zeeland. Wij zijn onder andere gespecialiseerd in personen- en familierecht en mediation en kunnen u zeker op weg helpen als u voor de keus tot scheiden komt te staan.