Betaald ouderschapsverlof

Goed nieuws voor kersverse ouders: sinds vandaag kunnen ouders aanspraak maken op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Hoe werkt het?

Vanaf vandaag zijn de voorwaarden voor ouderschapsverlof aanzienlijk voordeliger geworden voor kersverse ouders. Ouders konden voorheen enkel 26 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen tot het achtste levensjaar van hun kind. Sinds vandaag kunnen ouders ook betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit ouderschapsverlof kan worden opgenomen tot de eerste verjaardag van hun kind. Hierbij dient wel een kleine kanttekening te worden gemaakt. Het is namelijk niet zo dat het loon van de ouder voor 100 % wordt doorbetaald. Als een ouder kiest voor betaald ouderschapsverlof krijgt zij/hij ‘slechts’ 70 % van haar/zijn loon doorbetaald, welke bedrag wordt gemaximeerd op 70 % van het maximum dagloon (€ 232,90). Bovendien geldt dat de 9 weken betaald ouderschapsverlof van de 26 weken onbetaald ouderschapsverlof af gaan.

De nieuwe regeling voor ouderschapsverlof geldt niet alleen voor ouders waarvan het kind vanaf vandaag is/wordt geboren. Ook ouders waarvan het kind het afgelopen jaar is geboren kunnen gebruik maken van de nieuwe regeling. Stel het kind is op 1 oktober 2021 geboren; in dat geval kunnen de ouders tot 1 oktober 2022 aanspraak maken op betaald ouderschapsverlof.

Wat gebeurt er als een ouder niet alle 9 weken betaald ouderschapsverlof opneemt voor het eerste levensjaar van het kind? Als een ouder 7 weken betaald ouderschapsverlof opneemt blijven de resterende 2 weken geldig na het eerste levensjaar van het kind maar als onbetaald ouderschapsverlof.

Ook voor ouders van meerlingen, adoptieouders en stiefouders zijn de voorwaarden voor ouderschapsverlof aanzienlijk voordeliger geworden.

 

Hebt u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of wilt u weten wat uw rechten zijn. Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met mr. N.P.M. Planthof via het telefoonnummer 0113-277000 of e-mailadres planthof@advocatenkantoorzeeland.com